Корпоративні облігації

Артем СундучковCTO, Bond UA
23 жовтня 2023

Тепер у нашому додатку ви можете придбати корпоративні облігації. Це боргові цінні папери, що видавалися компаніями або корпораціями (емітентами). Корпоративні облігації торгуються на фондовому ринку, так само, як і інші цінні папери.

Корпоративні облігації дуже схожі на процентні ОВГЗ – вони мають дату закінчення строку і купонні виплати. Проте є і суттєві відмінності:

  • Саме компанія (або корпорація) гарантує виплати по корпоративних облігаціях, а не держава, як у випадку з ОВГЗ.
  • Прибуток від інвестицій оподатковується:
    • Податок на доходи фізичних осіб – 18%.
    • Військовий збір – 1.5%.
  • Емітент має право переглядати процентну ставку (раз на рік або півроку).

Зазвичай корпоративні облігації пропонують вищий дохід, ніж ОВГЗ, навіть після врахування податків. Тому ви можете отримати більший дохід, приймаючи на себе більший ризик.

Податки розраховуються при виплатах купона. Компанія (або корпорація), яка випускає облігації, виступає в якості податкового агента. Податкові ставки можуть змінюватися в будь-який момент, тому цей ризик слід враховувати при довгострокових інвестиціях.

Раз на рік (або кожні півроку) компанія-емітент має право переглядати процентну ставку. У разі зміни ставки інвестори можуть вимагати викупу облігацій, і емітент зобов'язаний цей викуп здійснити. Це не збільшує ризик, але важливо не пропустити цю можливість і прийняти відповідне рішення.

Давайте розглянемо приклад розрахунку доходності корпоративних облігацій. У проспекті емісії компанія-емітент вказує доходність без врахування оподаткування.

Наприклад, у проспекті встановлено ставку доходності 28% річних, виплати проводяться кожен квартал, термін інвестування - 3 роки.

Якщо ми віднімемо податки, то вийде 22.54% річних (28 - 28*19.5%). У цьому розрахунку ми не враховуємо можливість реінвестування купонних виплат.

У нашому додатку доходність розраховується з урахуванням реінвестування купонних виплат, і для цього прикладу вона становитиме 24.35%.

Перед інвестуванням в корпоративні облігації бажано ознайомитися з діяльністю компанії, щоб краще розуміти, чим займається компанія і наскільки ризикована її діяльність. Важливо відзначити, що, на відміну від ОВГЗ, у випадку банкрутства компанії держава не компенсує збитків інвесторові - корпоративні облігації захищені виключно активами компанії-емітента та її власним капіталом.

Бажаємо всім розумних інвестицій!