ОЗДП

Артем СундучковCTO, Bond UA
19 жовтня 2023

У додатку Bond UA з'явилися облігації зовнішньої державної позики (ОЗДП) ці цінні папери номіновані в доларах США, але продаються за гривні.

ОЗДП – це купонні облігації, які на даний момент торгуються з дисконтом.

Основний дохід за такими облігаціями виникає за рахунок різниці між ринковою ціною купівлі та номіналом – тією сумою, яку інвестор отримає при погашенні, наприкінці терміну обігу цінного паперу.

Давайте розберемо на прикладі: якщо номінальна вартість єврооблігації становить 1000 USD, а ціна купівлі однієї такої облігації 14000 грн, то ви купуєте папір вартістю 1000 USD всього за 350 USD (приблизно), тобто з дисконтом 65%.

Така значна розбіжність між ціною купівлі та номіналом зумовлена ризиками, пов'язаними з розвитком української економіки (адже ОЗДП це по суті зовнішній борг України) та з перенесенням дат виплат за цими облігаціями. Виплати будуть здійснюватися через якийсь час після закінчення війни. Також можлива ситуація, за якої остаточна сума виплат буде меншою за номінальну.

Крім основної виплати за номіналом ці папери передбачають виплати купонів. Але на час війни купонні виплати заморожені.

Первинний ринок таких паперів знаходиться в Європі і саме там відбувається ціноутворення, яке потім відображається на фондовому ринку в Україні. Саме з європейськими інвесторами наш уряд домовлятиметься про остаточну дату та суму виплат за ОЗДП.